Peas Log

Avonturen en nieuwtjes van Baby Pea.

woensdag, november 22, 2006

Knap

Baby's zijn klein en hulpeloos en moeten nog veel leren. Maar kijk eens welke knappe dingen ze al wel kunnen in het eerste halfjaar.

0-1 maanden
Een pasgeboren baby lijkt de ene dag sprekend op mama (volgens haar familie) en de volgende dag is het precies papa (volgens zijn familie). Als hij zijn mondje opent om te huilen klinkt hij net als een miauwend poesje. Scherp zien kan hij nog niet. Hij bekijkt de wereld door een romantische mist, maar hij herkent mama al uit duizenden. Hij is dol op knuffelen en ruikt lekkerder dan het lekkerste parfum in de hele wereld. Op zijn heerlijk zachte perzikhuidje zijn veel cremesmeersters stinkend jaloers.

1-2 maanden
In deze periode kan een baby zijn hoofd optillen als hij op zijn buik ligt. Daar moet je reuze sterk voor zijn, want in verhouding met het lijfje is een babyhoofdje reusachtig groot. Als de baby slaapt maakt hij de prachtigste grimassen. Hij produceert allerlei geluiden, van guh en arggg tot iew, waarin je de accenten van alle wereldtalen kunt herkennen. Van muziek wordt hij vrolijk en ontspannen. Hij ontdekt dat die vijf wormpjes die af en toe voorbij zwaaien aan hem zelf vast zitten en horen bij zijn hand. Echt bijzonder is de doorbraak van zijn eerste echte glimlach, speciaal voor papa en mama.

2-3 maanden
Het kleine bundeltje geluk houdt niet op met lachen. Naar iedereen van wie hij houdt, met een grote tandeloze grijns. Echt dingen vastpakken lukt nog niet, maar een gerichte mep tegen een mobile boven zijn hoofd lukt uitstekend. Hij zwabbert minder met zijn lijfje, zijn bewegingen worden vloeiender. Omdat hij ook wel merkt dat papa en mama een beetje moe worden van om de drie uur melk geven, krijgt hij een fatsoenlijker slaapritme. Hij houdt ervan om naar ingewikkelde kleurpatronen te kijken en kan al wat scherper zien. Het liefst kijk hij naar gezichten, want die zijn de hele tijd in beweging.

3-4 maanden
Als een echte sportheld doet een baby in deze periode push-ups. Leg een kleintje op zijn buik en hij zal zich opdrukken om rond te kijken. Het lukt hem in deze maand steeds beter om dingen vast te pakken. Mama's haar bijvoorbeeld, dat klemt hij heel stevig in zijn vuistjes. Loslaten is nog een ander verhaal, dat komt later pas. In een groep mensen herkent hij feilloos papa en mama. Als je hem steunt en tegen een kussen zet, blijft hij voorzichtig rechtop zitten.

4-5 maanden
Het zou zo maar kunnen dat je baby zich in deze periode omrolt. Eerst per ongeluk maar als hij de smaak te pakken heeft, krijgt hij er geen genoeg van. Hij komt er achter dat je met je mond grote ontdekkingen kunt doen. Zijn handen heeft hij inmiddels goed onder controle en dat komt goed uit, want daarmee kan hij alles wat hij tegenkomt in zijn mond stoppen. Hij begint meer kleuren te zien en is dol op heldere kleuren zoals rood, blauw, geel en groen. Moest hij in de eerste maanden permanent vermaakt worden, nu kan hij wel 3 minuten achter elkaar in zijn eentje spelen.

5-6 maanden
Nu leert een baby zich echt omrollen. Van zijn buik naar zijn rug en weer terug. Hij kan zelfstandig zitten (hoewel een kussen hier en daar en tegen zijn billen gepropt wel handig is). Als hij een geluid hoort, draait hij zijn hoofd er naar toe. Met een beetje hulp (twee sterke handen onder zijn oksels) sprint hij op en neer alsof hij aan een elastiek vast zit. Zijn sociale vaardigheden ontwikkelen zich in rap tempo. Hij steekt zijn handen uit als hij je ziet en moet huilen als je weg gaat. Veel baby's proberen grapjes te maken en krijgen de slappe lach als dat lukt. Een favoriete bezigheid van veel kleintjes in deze periode is spuugbubbels blazen.

Volgende week vertel ik meer over iets grotere baby's.

dinsdag, november 14, 2006

Babybot

Dit is een babyrobot. De pop reageert op degene die tegen haar praat en zegt lieve dingen terug. Denk jij dat dit een leuk Sinterklaaskado zou zijn voor je kleine zusje? Helaas zijn ze hier niet te koop. Wel in Japan. Maar weet je wat nou zo gek is? In Japan worden ze vooral gekocht door mevrouwen die ouder zijn dan 60. Echt waar. Dat komt omdat er in Japan zo weinig nieuwe mama's bijkomen. Het leven in Japan is heel duur. Vrouwen blijven werken en besluiten om geen kindjes te krijgen. En daarom hebben gepensioneerde dames geen kleinkinderen om heerlijk mee te knuffelen, maar moeten ze het doen met een babypop. De pop weegt net zoveel als een echte baby, zegt "Ik hou van je" en is blij als je thuiskomt. Toch vind ik het zielig. De babyrobot kijkt best lief. Maar niets ruikt zo lekker als een echte baby. Daar kan geen pop tegenop.

dinsdag, november 07, 2006

Babydragers

Je zit lekker hoog, hebt een perfect uitzicht, het is lekker warm en als je onverwacht schrikt, kun je je meteen aan mama vastklampen. Ik vind het heerlijk bij mama in de buikdrager, ik zou er de hele dag wel in willen zitten. Bovendien is het volgens allerlei onderzoeken heel gezond. Lekker de hele dag tegen je mama aangeplakt zitten. Daar worden baby's slim en blij van.

In Nederland hebben veel papa's en mama's van die moderne draagzaken om. Met airconditioning, drukverdelers, veiligheidsklepjes en ga zo maar door. Maar elders in de wereld zitten kleine kindjes vaak in niets anders dan een reepje stof. Op de rug of op de heup, elke cultuur kent eigen draagmethodes. In Afrika dragen vrouwen hun kleintjes vaak op de rug. De draagdoek is dan vaak over een schouder geknoopt.



Zuid-Amerikaanse baby's zitten ook vaak op de rug van hun moeder, maar dan hoog in prachtige felgekleurde doeken. Kijk maar naar deze foto's uit Bolivia en Peru.



In Aziƫ worden kinderen zowel op de buik als op de rug vervoerd.



Bij de Inuit is het noodzaak dat baby's dicht bij hun moeder zijn. Het is daar zo verschrikkelijk koud, dat dicht bij mama de warmste plek is.



Binnenkort verschijnt in herdruk het boekje Lieve lasten. Ruim 10 jaar geleden werd het al eens uitgegeven door het Tropeninstituut. Je kunt er alles in lezen over draagdoeken en draagrituelen bij allerlei volken. Een aanrader!